The Irish Read: Een uittreksel uit het debuut van Aingeala Flannery

DE IERSE LITERAIRE scene is lange tijd een bron van nationale trots geweest, maar het verkeert momenteel in een bijzonder slechte gezondheid. Maar met zoveel boeken om bij te praten, kan het gemakkelijk zijn om het overzicht te verliezen van wat er is.

Ga naar The Irish Read, waar we een uittreksel uit een werk van een Ierse of Ierse auteur laten zien.

De proever van een roman of kort verhaal zou je moeten aansporen om meer te weten te komen over de schrijver en hun werk.

De schrijver

Aingeala Flannery werd geboren in Waterford. Ze is een bekroonde journalist, presentator en schrijver. Haar korte verhalen zijn verschenen in The Bath Anthology en Harper’s Bazaar, en als onderdeel van de Francis MacManus-competitie op RTÉ Radio 1. Aingeala ontving in 2020 en 2021 een Literature Bursary van de Arts Council of Ireland. Ze woont in Dublin.

De Amusements is haar debuutroman.

Het verhaal

Hier is Aingeala in haar boek:

‘Het was niet mijn bedoeling om een ​​boek over Tramore te schrijven. Ik worstelde met een roman, toen ik een kort verhaal schreef over een klein meisje, Helen Grant, dat door haar grootmoeder is gebracht om haar vader te bezoeken die uitdroogt in een psychiatrisch ziekenhuis in Waterford. Het verhaal werd gepubliceerd en won een prijs – maar ik kon Helen Grant niet uit mijn hoofd zetten. Ik vroeg me af hoe haar leven in Tramore was verlopen. Wat is er met haar familie gebeurd? Was Heleen blij? Wie waren de mensen die haar hielpen en wie waren de mensen die haar in de weg stonden? Ik begon antwoorden op deze vragen te schrijven en het werd The Amusements, een portret van een gemeenschap en een stad. Dit uittreksel komt uit een hoofdstuk dat is aangepast aan het originele korte verhaal.”

Het uittreksel

De Amusementen

Nanny liet me een stukje ‘Stille Nacht’ voor hem zingen in het Iers, en toen ik klaar was klapte Dada in zijn gigantische handen.

‘Bualadh bos,’ ging hij. En dan: ‘Maith een cailin.’ Hij zag er zo eigenaardig uit. ‘Help je je moeder?’ Dat was ik, verzekerde ik hem. En we zouden woensdag naar Santy gaan. Toen herinnerde ik me de vraag die mama me wilde stellen.

‘Ben je met Kerstmis thuis, Dada?’

Hij stak een sigaret op en net toen hij op het punt stond te antwoorden, sprong Nanny op en verspreidde stank naar mij. Het was aan de dokter, zei ze. Het ging niet goed met mijn vader en ik mocht hem niet lastigvallen met domme vragen.

‘Laat die flikkers het laatst zijn,’ zei ze tegen Dada. En dan, tegen mij: ‘Knoop je jas dicht, juffrouw.’ Ik volgde haar de kamer uit en deed mijn best niet te brullen waar Dada bij was. Het was niet eerlijk, ik deed alleen wat mij werd gezegd. Toen ik de deur sloot, riep hij me terug.

‘Zeg tegen je moeder dat ik thuis ben,’ zei hij.

Het was donker toen we in Tramore aankwamen. Nanny Moll was in betere vorm en zei dat we naar het bal zouden gaan om onze thee te halen. Ze kocht vier eenpersoonsbedden met worst en een fles rode saus. We liepen naar huis door het caravanpark. De regen was opgehouden en de zee rolde zachtjes op het strand, boven ons was de maan rond als een voetbal die door de ruimte zweefde. De versnipperaar voelde als een heerlijke warmwaterkruik tegen me aan, Nanny stak haar hand erin en haalde er een paar chips uit. De geur van azijn maakte me hongerig, dus ze vertelde me dat ik er ook wat van kon hebben. We aten ze terwijl we door het landgoed liepen, onze adem stegen als grote schoorsteenwolken de nacht in.

Christy liet ons binnen en rende meteen weer de trap op. Mam zat op de bank in de goede kamer, met een sliert kerstverlichting over het tapijt en over haar knieën; ze draaide de kleine bollen, op zoek naar de defecte. Op de grond bij haar voeten was de
Kerstboom, wachtend op ons om de takken te buigen en de borstelharen in vorm te draaien. Plots gingen de lampjes branden.

‘Daar is het nu,’ zei mama.

Ze zag eruit als een filmster met de gekleurde lichten die haar gezicht opfleurden. Toen zag ik dat de theekist met versieringen van zolder was gehaald.

Het was voorbij bij Dada’s fauteuil. Ik was gek om bij ze te komen. Maar eerst zouden we naar de keuken gaan voor onze thee.

#Open journalistiek

Geen nieuws is slecht nieuws
Steun het tijdschrift

Uw bijdragen zal ons helpen de verhalen te blijven leveren die belangrijk voor u zijn

Steun ons nu

Mam sloeg op de bodem van de sausfles om hem eruit te laten komen. ‘Nou,’ zei ze, ‘hoe is het je vergaan?’ Nanny vertelde haar dat we het goed hadden.

‘Maurice zal met Kerstmis thuis zijn.’

Mam at haar chips op.

‘Heeft hij je dat verteld?’

‘Hij heeft het Helen verteld, hè, lieveling?’

‘Hij deed.’

Mam reikte naar me toe en tikte op mijn hand. ‘Bel je broer naar beneden,’ zei ze. ‘Als je klaar bent met je thee, kun je naar binnen gaan en beginnen met het uitpakken van de versieringen.’

Toen Christy de voet van de trap bereikte, stompte hij me in de arm. Het was echt een dooddoener, maar ik huilde niet en vertelde niet over hem. Ik hield mijn fluit vast, at mijn chips op en dacht erover om de versieringen te doen. Het was de beste baan ter wereld, door de thee wroeten
kist, de lagen oude krant eraf halend om er iets bijzonders in te vinden, en proberen te raden of de volgende die ik opende de heilige engel voor de top van de kerstboom zou zijn. Behalve mam, ze was het mooiste wat ik ooit had gezien.

The Amusements van Aingeala Flannery is uitgegeven door Penguin Sandycove en is nu uit.

Leave a Comment