‘Ik kan hier als vrouw slagen en gerespecteerd worden’ – The Irish Times

Als meisje was Ingy Girgis gebiologeerd door een kunstwerk in haar ouderlijk huis – een ingelijst schilderij van een jonge vrouw zittend aan een meer omringd door bergen. Ze groeide op in de bruisende hoofdstad van Egypte, Caïro, en kon zich zo’n rust en stilte moeilijk voorstellen. “We woonden midden in een stad met hoge gebouwen en heel weinig bomen, met veel auto’s en bussen die toeterden en mensen die naar hun werk haastten. Ik stond altijd voor dat schilderij en zei tegen mezelf: ooit zal ik dat meisje zijn. En, geloof het of niet, nu ben ik het.”

Girgis spreekt via Zoom vanuit haar huis in de badplaats Killala, Co Mayo. “Ik heb het grootste deel van mijn leven in een stad gewoond, dus ik weet hoe lonend het is om ‘s ochtends wakker te worden en niets anders te horen dan de vogels of de regen. Het is als de hemel’, zegt ze. “Ik denk dat er nu veel mensen zijn die weg willen uit de stad en de rust en schoonheid van de natuur willen vinden.”

De dochter van een zakenman en een thuisblijvende moeder, Girgis en haar twee jongere broers groeiden op in een middenklasse Egyptisch gezin en gingen naar een privéschool waar ze van jongs af aan vloeiend Engels leerde spreken. Haar vader werkte hard om zijn kinderen kansen te geven; haar moeder, die ook bedrijfskunde studeerde voordat ze kinderen kreeg, keerde terug naar de universiteit toen alle drie de kinderen naar de universiteit waren gegaan. “Ik ben opgegroeid met het kijken naar hoe mijn vader zijn eigen bedrijf opbouwde en uitdagingen aanging. Toch zorgde hij er altijd voor dat we kregen wat we nodig hadden, en dat mijn moeder voor onze kinderen zorgde en daarna weer aan het werk ging, want dat was wat ze wilde.

“Ik had echt geluk dat ik ouders had die ons ertoe aanzetten te doen wat we wilden in het leven, die begrepen dat als we een onderwerp bestuderen, dit niet betekent dat ons leven die ene kant op moet gaan. Ze moedigden ons aan om te doen wat we wilden, niet wat de cultuur van ons eist.”

Na school studeerde Girgis voor een graad in bouwkunde en raakte gefascineerd door het werk van de in Irak geboren architect Zaha Hadid. “Ze ging tegen de norm in en was een geweldige vrouw. Ze won veel prijzen, ook al zeiden mensen aan het begin van haar carrière dat ze het niet zou halen. Ik hou van mensen die doorzetten, vooral vrouwen in door mannen gedomineerde beroepen als deze. En toen ik een vrouw met zeer creatieve, out-of-the-box ideeën zag gedijen op dat gebied, wilde ik net als zij zijn.”

Na haar afstuderen verhuisde Girgis voor een jaar naar Brighton, waar ze werkte en bij neven en nichten verbleef. “Ik koos voor het VK omdat het dicht genoeg bij huis aanvoelde, maar Engels sprak. Het is in Egypte niet gebruikelijk dat een meisje alleen reist. De meeste mensen verlaten hun ouders niet als ze 18 zijn; ze leven bij hen zolang ze willen. Maar ik was vastbesloten om dingen alleen te doen, te werken en mezelf te onderhouden.”

Hoewel ze van Engeland hield, had Girgis moeite om zich te vestigen, dus ging ze op zoek naar kansen elders. Ze had positieve berichten gehoord over Ierland en de bloeiende tech-industrie, dus solliciteerde ze naar een paar banen aan de andere kant van de Ierse Zee. In 2015 kreeg ze een rol aangeboden als data-analist die werkte aan de kaartapplicatie van Apple. Ze pakte haar koffers en arriveerde op oudejaarsavond in de stad Cork.

“Ik heb die avond rondgelopen en mensen zien vieren, en het voelde alsof ik op de juiste plek was. Ik wilde ergens kleiner en rustiger zijn, maar ik was nog niet klaar voor een kleine stad. Kurk had precies de juiste maat voor mij.”

Girgis heeft twee jaar in Cork gewerkt en sterke vriendschappen opgebouwd met Apple-collega’s van over de hele wereld. “Ik ging elke dag met dezelfde bus naar mijn werk met dezelfde buschauffeur en leerde hem kennen. Dat had ik nog nooit meegemaakt. Als ze je kennen in de plaatselijke winkel, was dat een heel nieuw gevoel. Thuis spreek je nooit met vreemden; je bent opgevoed om mensen niet in de ogen te kijken of hallo te zeggen.”

In 2017, toen het Apple-project werd afgerond, ging ze op zoek naar banen in meer landelijke gebieden en vond ze een baan bij een internationaal technologiebedrijf in Ballina, Co Mayo. Anders dan in Cork waren de meeste van haar nieuwe collega’s Iers en uit de omgeving.

“Ik was de enige buitenlander in mijn team en het accent was heel moeilijk te verstaan; het klonk niet als Engels voor mij. Iedereen was zo gastvrij, maar niemand kon geloven dat ik van Cork naar Mayo was verhuisd. Ze vertelden me dat de meeste mensen in de tegenovergestelde richting gaan; ze verhuizen naar Cork of Dublin.”

Voor het eerst kon Girgis het zich veroorloven haar eigen appartement te huren in plaats van een huis met anderen te delen; ze vond een huis met drie slaapkamers in Foxford. Tegen de tijd dat de pandemie toesloeg in maart 2020 en Ierland op slot ging, was Girgis naar Ballina verhuisd. Ze was al gewend om met haar bedrijf op afstand te werken, maar vond het totale gebrek aan menselijke interactie buitengewoon moeilijk.

“Op dat moment wilde ik alleen maar thuis zijn bij mijn familie. Ik wil niet zeggen dat ik depressief was. Dat is een groot woord, maar ik was ik niet. Ik ben een heel vrolijk en gelukkig mens en probeer het goede in dingen te vinden. Maar geen vrienden kunnen ontmoeten en opgesloten zitten, dat was heel zwaar.”

Met veel vrije tijd over, begon Girgi op afstand te studeren voor een graad in farmaceutische bedrijfsvoering aan het Griffith College. Toen ze de cursus afrondde, kreeg ze een nieuwe rol bij Peroptyx, een machine learning-bedrijf in Castlebar dat met AI werkt.

“Ik had het gevoel dat ik alles had gegeven aan mijn vorige bedrijf en ik ben altijd op zoek naar groei, zowel persoonlijk als professioneel. Ik denk eerlijk gezegd dat Peroptyx de beste beslissing van mijn carrière was. Ik heb enorm veel geluk gehad met het vinden van de mensen met wie ik werk.”

Girgis voelt zich gelukkig nu in Killala te wonen; ze heeft horrorverhalen gehoord van vrienden die worstelen met het huren of kopen van een huis in Ierland. “Ik heb gesproken met mensen die plaatsen huren waar geen mens zou moeten wonen voor een enorm bedrag. Het is oneerlijk tegenover mensen die hard werken maar niet op die ladder kunnen klimmen.”

Ze vindt het heerlijk om Egypte te bezoeken, maar zegt dat ze zich thuis voelt als ze het bord ‘Welcome to Co Mayo’ op haar rit terug van het vliegveld ziet. “Het is alsof ik kan ademen: ik ben thuis. Ik ben nog nooit zo geweest. Ik raakte nooit echt genoeg gehecht aan een plek waar het als thuis voelt. Egypte heeft zoveel te bieden, maar ik wilde iets anders.”

Het leven in Ierland heeft Girgis ook een vertrouwen gegeven dat ze nooit voor mogelijk had gehouden. “Toen ik aankwam, was ik dat verlegen meisje dat mensen niet zo snel vertrouwde. Nu zeg ik iedereen op straat gedag en ben ik veel meer ontspannen. Ik kan hier als vrouw slagen en gerespecteerd worden.”

Leave a Comment