Een reiziger over zijn ervaring met gardaí – The Irish Times

Als Reiziger “hoef je niet veel te zeggen” tegen een garda om lastig gevallen te worden, zegt Patrick McCann, een tweedejaars student aan de Maynooth University.

Eind maart 2020 werd McCann (40) gearresteerd toen hij aan het wandelen was terwijl hij een pauze nam van een collegeopdracht. Hij was ‘eraan gewend’ om door gardaí tegengehouden te worden, maar deze keer belandde hij enkele uren in een cel, werd gefouilleerd en werd beschuldigd van het verstoren van de vrede.

“Ik woonde in een daklozenopvang in Ranelagh [in Dublin] destijds’, zegt hij. “Ik stak net de weg over en een politieauto stopte naast me. Er kwamen twee bewakers naar buiten. Een vroeg ‘Wat is je naam?’ Ik vertelde het hem en hij vroeg om identificatie. Het enige wat ik had was mijn bankkaart, dus liet ik hem dat zien. Hij vroeg ‘Waar woon je?’, dus ik zei hem ‘daarheen’.

“Toen vroeg hij me om mijn zakken leeg te maken, en ik liet hem zien dat ik wat kleingeld had. Hij zei: ‘Wat heb je in je schoenen?’ Ik zei dat ik niets in mijn schoenen had. Hij zei: ‘Doe ze uit’. Ik zei dat ik mijn schoenen niet uitdeed, dat ik niets verkeerd had gedaan, ik ging gewoon naar de winkels. Er liepen mensen voorbij en ik begon me te schamen.

“Toen werd hij heel agressief. Er was één bewaker aan elke kant, beiden stelden me vragen en het werd echt intimiderend. Dit ging door en ik zei: ‘Ik doe mijn schoenen niet uit. Ik heb niets gedaan’.”

McCann zei dat de gardaí hem vervolgens greep, handboeien omzette en hem naar een Garda-station bracht, waar hij in een cel werd gestopt en gefouilleerd.

“Ik ben dat soort dingen gewend, dus ik dacht dat dat het zou zijn. Maar ze hielden me ongeveer twee of drie uur in de cel. Toen zeiden ze dat ik kon gaan. En toen ik naar de receptie ging om mijn spullen te halen, gaven ze me een aanklacht wegens een inbreuk op de rust”, zegt hij.

“Ik ben een paar keer in de rechtbank geweest. Het werd steeds teruggeplaatst. Toen het op de laatste dag aankwam, was de bewaker er en hij ging echt tegen me in … Toen ik mijn situatie aan de rechter uitlegde, wees ze het af. Ze vertelde me dat ik het beter had kunnen aanpakken, dus wees ze het af, maar dekte ook de wacht.”

McCann gelooft dat hij werd tegengehouden omdat hij duidelijk een Reiziger was “in een nogal chique omgeving”.

“Als ze je zien en horen en weten dat je een reiziger bent, is er niet veel voor nodig om je lastig te vallen… Je hoeft niet veel te zeggen voordat ze je kunnen arresteren.”

Na drie jaar geleden meer dan een jaar residentiële behandeling voor verslaving aan voorgeschreven tabletten te hebben voltooid, studeert en werkt McCann nu en heeft hij een nieuw vertrouwen in organisaties die worden gerund en beheerd door de gevestigde bevolking zoals de Peter McVerry Trust, de therapeutische gemeenschap Coolmine en de Maynooth University.

‘Ik realiseer me dat er goede mensen zijn die er niet om geven of je Reiziger bent of al gesetteld bent. Ze willen gewoon helpen.”

De gardaí en rechtbanken hebben echter nog een lange weg te gaan, zegt hij. ‘De bewakers vertrouwen ons niet en wij vertrouwen de bewakers niet, omdat we weten dat er bij hen geen goede gemeenschapszin is. Voor de bewakers zijn we criminelen en worden we behandeld als criminelen. We zien dat ze erop uit zijn om ons te pakken te krijgen.

“Ik denk dat ze een meer gemeenschapsbenadering van Reizigers nodig hebben – om meer open te zijn, meer te luisteren, meer empathisch te zijn en onze cultuur, geschiedenis te begrijpen… Reizigerskinderen hebben niet dezelfde kansen die gevestigde kinderen hebben. Ze hebben minder succes op school. Er zijn geen werkgevers die schreeuwen om werknemers van Traveller… Dus de kans bestaat dat de kinderen van Traveller de verkeerde weg inslaan.”

De persdienst van Garda kon geen commentaar geven op de zaak van een persoon. Een woordvoerder zei: “An Garda Síochána zet zich in om een ​​op mensenrechten gerichte politiedienst te bieden die de rechten beschermt van alle mensen waarmee we in contact komen … Als een lid van de Reizigersgemeenschap niet tevreden is met hoe ze zijn behandeld door Gardaí, dan moeten ze een klacht indienen bij An Garda Síochána of de onafhankelijke GSOC zodat de zaak grondig kan worden onderzocht.”

Leave a Comment